In dit forum kunt u discussiëren over allerlei onderwerpen op het gebied van wijn. Als geregistreerd gebruiker van Wereld van Wijn kunt u - nadat u bent ingelogd - deelnemen aan discussies en zelf nieuwe onderwerpen plaatsen.Wijnforum » Forum: Wijnreizen » Onderwerp: Rhône - Bourgogne mei 2007
Reageer op dit onderwerp (onderaan deze pagina)Plaats een nieuw onderwerp in dit forum
AuteurBericht
# geplaatst : 13-05-2007 om 18:42Beste wereldvanwijn gebruikers,

Op dit moment zitten Frank, HJ & ik op internet in Beaune. Vergeef me als ik niet uitgebreid verslag doe. Ik zit nu met mijn PDA stiekem te internetten. De reis naar de Rhône zit erop en Bourgogne is net begonnen. De flessenteller staat op 180 en de auto zit practisch vol. Maar we hebben het fantastisch!
# geplaatst : 13-05-2007 om 18:44Helemaal waar! Quel un beau moment, c'est une belle histoire...

Groet, Frank
# geplaatst : 07-11-2008 om 12:39Beste wereldvanwijn gebruiker,

Nu dan toch een verslag van onze wijnreis naar de Rhône en Bourgogne. Hoewel wat verlaat, hoop ik toch jullie aandacht te trekken met een aantal korte sfeer impressies. De Domaines die we bezochten op een rij:


Rhône:
Domaine Lafond
Domaine de la Mordorée
Domaine de Beaurenard
Domaine du Cayron
Domaine Santa Duc
Domaine de Dionysos
Domaine Saint Roch
Domaine Marotte
Cave des Coteaux
M Chapoutier

Bourgogne:
Domaine Corsin
Domaine Saumaize
Caves de Montrachet
Château de Pommard
Domaine Michel Bouzereau
Domaine Pierre Matrot
Joseph Drouhin
Domaine Maratray-Dubreuil

Hier het verslag:

Zondag 6 mei
Vanmorgen na een nacht doorrijden aangekomen in ons huisje “les Sauvagons 2” ergens tussen Orange en Gigondas. De aanblik na een kort modderig weggetje langs de wijngaarden beloofd wat te worden. Aangekomen inspecteren we het huisje, een duidelijk geval van “foto vanuit de juiste hoek maken... dan lijkt het nog wat.”. Maar niet getreurd het huisje is schoon en lekker koel. Het uitzicht op onze “rivier” is gereduceerd tot een modderstroompje in de verte met een moeras ervoor. Dit klinkt allemaal matig, maar is het niet. C’est La France. Een korte inspectie van het zwembad leert ons dat het koud is, maar netjes!

Na een korte introductie door Monsieur Lebon, zoals iedere fransman, slechts frans sprekend, gaan we op pad. Onze maagjes knorden en de honger moest gestild worden. Dus togen we op naar Camaret. Een heerlijk oud durpje met authentieke bakker, engels sprekende supermarché en boucherie. Eerst een croissant gegeten en wat baguets meegenomen. Bij de boucherie hebben we een paar heerlijke worsten en roompaté gekocht. De dame in de supermarché was zeer behulpzaam met het verkopen van een chevre Ardechois (geitenkaas) en St Marcellin kaasje. Net voor vertrek ontviel het woord “Jambon” mijn mond, waarop de “ik ben ooh zo trots op het feit dat ik engels spreek” madame snel toeschoot en ons de heerlijke gekookte ham liet ruiken. Dus verlieten wij het pand met 6 plakken Jambon.

Teruggekomen storten we neer en lagen gedrieen in een comateuze slaap. Het marktje in Sainte Cecille les Vignes doen we een ander keertje.

Een heerlijk moment in de zon en een amuse van kwarteleitjes en gerookte schotse zalm verder begon het bachanaal. De door HJ meegenomen pagne had kurk... de toon is gezet ;-). Hierna hebben we de Côte de Beaune van Drouhin 2001 gedronken, heel lichte kleur en een geweldige smaak. Echt heerlijke wijn die we toen in 2005 in de Grand Balcon (Beaune) gedronken hebben (verslag Bourgogne 2005). Daarna hebben we nog een Courcel Bourogne AOC opengetrokken uit 2004. Begeleidt door heerlijke kazen en worst. Een geweldig begin van een mooie vakantie.

Maandag 7 mei
Vanmorgen vroeg opgestaan om op tijd bij onze eerste afspraak te zijn. Ontbijtje met lekker sterke koffie uit de “percolador” en natuurlijk een baguette van de warme bakker. Ben snel even naar Camaret gereden toen de anderen nog op 1 oor lagen. En een zak “mini’s”, zoals de naam al doet vermoeden een kleine variant van croissants en pain au chocolat. Na het ontbijt plannen we de reis naar Tavel (met dank aan Videodaton... u nadert een tol-huis). Aangekomen in Tavel vinden we spoedig Domaine Lafond Roc-Epine, het begin van wat een gedenkwaardige dag zou worden van onze vakantie.

Domaine Lafond Roc-Epine, Tavel
We worden hartelijk verwelkomd door Pascal Lafond. Een klein, typisch frans boertje met trui! Helaas was ik de camera vergeten waardoor ik geen foto’s heb hiervan. Hij verexcuseerde zich voor het feit dat zijn engels niet zo goed was, waarop wij (zoals we dat gewend waren) vleitig in het frans antwoorden “pas de problem”, want wij komen er wel uit hoor.... Na een verlichtende rondleiding liet Pascal ons even alleen om een noodsituatie het hoofd te bieden. De uitgelezen kans om voor ondergetekende de grote stalen, inmiddels lege, tanks van binnen te inspecteren. Een zwarte streep op mijn polo en dito kek aan mijn elleboog later, vertelde mij dat dit de reden was waarom men niet altijd nieuwschierig moet zijn. Afin, de beste Pascal haalde, wederom met gezwinde spoed, een oude theedoek om mij te ontdoen van mijn druivengoedje. Ook maakt Pascal “kosjer” wijn, die dus door Rabbijnen ingestraald en gezegend wordt. Een grote markt in de VS, maar voor Pascalleke maar een last aan het been. Hierna kwam de productconfrontatie. We begonnen met de Tavel, via de Côte du Rhône naar de Lirac. Allemaal bekend. Lirac had meer, en de Ferme Romaine Lirac was “the bomb”. Tot slot, nou ja bijna slot kregen we een Chateauneuf-du-Pape. Heerlijk stevig, wat jong (2005). Pascal was erg trots op zijn “ik ben bijna biologisch bezig” certificaat. Met een slordige 400.000 flessen geen kleine speler. We besloten dit uitgebreide bezoek te bekronen met een lekker stuk Hollandse Boerenkaas uit Gouda! Erg mooie ervaring, wat een eer!!

De wijnen op een rij:

Tavel 06 € 8,-
Côte du Rhône 06 6,-
Lirac 04 € 7,-
Lirac Ferme Romaine 04 € 12,-
Chateauneuf-du-Pape 04 € 19,40
Lirac blanc 06 € 8,-

Domaine de la Mordoree, Tavel
Het volgende domaine ook in Tavel, was een bezoek in de categorie “hoe koop ik zo snel mogelijk veel wijn in zo min mogelijk tijd”. Binnengekomen werd de Lirac Blanc 2006 geproeft, super. Mooier dan de 2005, heerlijk!! Daarna hebben HJ en Frank nog de Tavel Rose 2006 geproefd en de rose Renaissance 2006. Toen maar snel over tot aanschaf, 30 flessen en wegwezen. Haha. De amerikanen die er ook waren met hun notitieboekjes waren minder gewenst geloof ik, veel vragen en niks kopen... het leken wel hollanders.

De wijnen op een rij:

Lirac Blanc 'la Reine des Bois' 06 € 13,70
Lirac Rouge 'la Reine des Bois' 05 (link is van 01) € 15,10
Tavel 'La dame rousse' 06 € 9,-
Rose Renaissance 06 € 4,10

Domaine Beaurenard, Chateauneuf-du-Pape
Bij Beaurenard was het eerst niet duidelijk wie we waren, maar een geprint mailtje hielp daarbij. Al spoedig kwam Daniel Coulon en leidde ons rond de katacomben van zijn domaine. Een korte “plus lentement svp” hielp weinig, maar het was weer inspirerend. De productconfrontatie. Ik begon met een visglaasje... dus de Chateauneuf blanc kwam bij mij iets anders over, maar na de Côte du Rhône ging het beter en kreeg ik een nieuw glas. We stapten over op de Rasteau en dat was genieten!! Vervolgens de Chateauneuf gewoon gevolgd door de Boisrenard.. zijn top cuvee! Gewoon heerlijk, maar niet betaalbaar. Kortom een onvergetelijke ervaring. Met ieder een fles chateauneuf naar huis. We kregen nog korting en een Boisrenard 2004 cadeau, dat wordt smullen.

Rasteau 05 € 8,50

Domaine Cayron, Gigondas
Nou dit was een unieke ervaring op meerdere vlakken. Hier moesten we naartoe. Nou ik kan u vertellen alles is minder waar. We kwamen op het domaine in het dorp Gigondas.. een leuk dorp overigens! De zus of vrouw van de maker leidde ons het trapje af naar de “cave”. Nou we kwamen in een SCHUUR met wat jaren 70 decoratie en twee flessen die al open stonden sinds vrijdag!! En dat was te proeven kan ik u verzekeren. Wat een bocht wijn! Werkelijk 2003 had geen verfijning, teveel concentratie en geen fruit een 1-dimensionale smaak. Saai dus! Vervolgens kregen we 2004 te proeven, die stukken beter was, maar nog steeds niet echt interessant. Na wat korte vragen en afkeurende grommen onzerzijds kwam een opmerkelijk verzoek. Wij vroegen de dame 6 magnums in te pakken, waarop zij bekant van haar geloof viel. Maar druk gebaarde aan haar heergemaal snel in actie te komen. Dit lukte! Uiteindelijk hebben we 6 magnums + wat gewone flessen van deze bocht wijn kunnen bemachtigen voor Jeroen Boom (een bevriende wijnliefhebber). Dit domaine komen we dus nooit meer!! Oh ja als dank kregen we een, met inktjet geprint etiket, rose mee die nog oxidatief was ook!

De wijnen op een rij:

Domaine du Cayron Gigondas 03 € 12,50
Domaine du Cayron Gigondas 04 € 11,50

Domaine Santa Duc, Gigondas
Als laatste gingen we op de bonnefooi naar Santa Duc. Aangekomen vroeg, naar later bleek de vader, of we een “rende vous" hadden? Waarop ik vol overgave zei “bien sure”. De telefoon werd door de vader van de wijnmaker in mijn handen geduwd en Yves Gras kwam aan de lijn. Of hij nu langs moest komen. Ik vertelde dat ik op bezoek was, en of het schikte. Binnen 10 minuten was hij er. Een vrolijke zelfingenomen extroverte man trok wat flessen open. Van de basis (Les Plans) tot aan de topcuvee (Hautes Carrigues). Alle flessen stonde er goed bij hoewel sommigen al enige dagen open stonden. Maar dat maakte niet uit “c’est Santa Duc”. Uiteindelijk koos ik voor de basiswijn en 1 flesje Hautes Carrigues.. for old times sake (beermaaltijd).

De wijnen op een rij:
Santa Duc Sablet 06 € 9,-
Santa Duc Les Plans 05 € 5,-
Santa Duc 4 Terres 05 € 10,-?
Santa Duc Gigondas 05 € 14,-?
Santa Duc Gigondas HG 05 € 27,-

Dinsdag 8 mei
Vandaag zijn we een dagje site-seeïng gaan doen in de Pauselijke stad Avignon. Lopend door de straten van Avignon binnen de eeuwenoude stadsmuren, baanden we ons een weg naar het “Palais des Papes”. Dit immense bouwerk verrees meters hoog en was erg indrukwekkend!! Vervolgens zijn we via het aangrenzende park naar beneden gelopen, naar de oever van de Rhône. Een stukje verder lag de “pont d’Avignon”, bekend van het liedje. Een grote brug destijds gesticht door Sint Benezet 12e eeuw (een schapenherder die van God had gehoord dat hij een brug moest bouwen over de Rhône). Een indrukwekkende brug waar thans slechts nog 4 bogen overgebleven zijn (van de oorspronkelijke 20). Na een tijdje in de zon te hebben gezeten, hebben we besloten terug te lopen (wederom door de straten van Avignon) en naar huis te gaan om daar te genieten van ons zwembad en de zon!! Natuurlijk begeleidt door de nodige glaasjes wijn. ’s Avonds zijn we uiteten gegaan in le Bistro du O. Dit is een restaurant van Yves Gras van Santa Duc en lag in Vaison la Romaine aan de rue du Chateau. Een heel leuk dorpje met een chateau op de berg waar allerlei zeer romantische eetgelegenheden zitten. Het eten in Bistro du O was Nouvelles cuisine!! Heel chique en erg lekker. We hebben wel lang moeten wachten op de gangen en de ober had zijn ogen meer dicht dan open, maar het was super! De wijn was een Lirac Blanc van Brunel domaine Saint Roch.

Woensdag 9 mei
Het is weer proefdag!! Vroeg op dus en snel naar het eerste en enige Domaine van de dag.. Dionysos!

Domaine Dyonisos
Om 10:00u werden we verwelkomd door André Farlons, we reden achter hem aan naar de cave. Aldaar kregen we een korte rondleiding door de cave en kon het proeven beginnen. De alleraardigste André liet ons alles proeven en later ook nog uit de vaten (Futs de chêne en Demi muids (3000 liter)). De top cuvee was La Trilougio 2003, naar de drie generaties Farlons, 3 druivenrassen (syrah, grenache en mouverdre) en 3 jaar houtrijping.
Een geweldige ervaring, eerst met je glaasje aan de tap van een 20.000 liter stalen cuve en later uit de houten vaten, super! Ik had wederom moeite mijn kleding en vooral schoenen bij het uitspugen schoon te houden, dus zijn deze ook met, het door de wijngod goedgekeurde sap, ingewijd. Aan het eind van de proeverij kwam nog een soort examen waarin we moesten vertellen wat we het lekkerste vonden van de wijnen. We spraken af de volgende dag de wijnen op te komen halen.

De wijnen op een rij:

Viognier 06 € 6,-
La deveze rosé 05 € 3,-
La deveze rouge 05 € 4,-
La Cigalette 05 € 6,-
Le jardin de Robert 05 € 6,-
La deveze Blanc 03 € 10,-
Cairanne La Trilogie 03 € 20,-?

Donderdag 10 mei
Vanmorgen vroeg alweer naar Orange op afspraak met André Farlons. Helaas konden we het niet betalen omdat we geen contant geld genoeg hadden. We spraken af om rond lunchtijd weer te ontmoeten.

Domaine Saint Roch
Tussendoor toch even naar Domaine Saint Roch gegaan. De wijn die we hebben gedronken in Bistro du O in Vaison la Romaine. Mevrouw Roch had echter geen tijd voor ons, dus maar snel even snel wat doorpakken. Alles viel tegen, althans naar mijn mening. H-J vond het natuurlijk allemaal lekker... dus verlieten we het pand weer met 8 flessen.

De wijnen op een rij:
Lirac Tradition Blanc € 9,40
Lirac Confession Blanc € 12,90
Côte du Rhône Tradition € 4,95
Lirac Tradition Rouge € 9,40

Vrijdag 11 mei
Vanmorgen vroeg vertrokken om naar Domaine de Marotte te vertrekken. Een domaine dat eigendom is van een echtpaar nederlanders. Elvira en Daan van Dijkman hebben het domaine in de jaren 90 overgenomen toen het erg vervallen was. Edwin Verburg van Bloem heeft er in die tijd een keer gewerkt tijdens het oogsten. We vertrekken naar Carpentras dat op ongeveer 20 km van ons huisje ligt.

Domaine de Marotte
We worden verwelkomt door een herdershond en zijn maatje. Elvira komt eraan gelopen, het zonnetje schijnt en de rondleiding kan beginnen. Op een typisch hollandse manier hebben ze dat bij domain de Marotte gedaan middels een I-Pod met speakers au portable. Ik neem het apparaat ter hand en HJ is de navigator. Van ton tot ton gedreven was waar de informatie tot ons kwam. Vooral gekeuvel tussen Elvira en Daan, niet echt iets over de stokken en de wijn. Meer een geschiedenislesje en informatie voor de echte toerist, niet voor ons dus! Via de wijngaard, de kelders en de cave met cuves (jaja wat een terminologie) komen we in de “productconfrontatie ruimte” alwaar Elvira staat met wat flesjes. We proeven hun wijnen. Vooral veel in de neus, maar weinig in de smaak was de conclusie. Misschien moet het nog komen. Wat opviel was dat de wijn vooral “op z’n hollands, evidence based” werd gemaakt. En dat proef je dus ook helaas. Alleen de Cuvée Eline rouge was erg lekker, de sommelier van het Amstel hotel (Ted Bunnik) was het met ons eens (of was het misschien andersom). Elvira was oprecht blij met haar stukje hollandse kaas!

De wijnen op een rij:

Cuvée Luc Blanc 06 € 5,25
Cuvée Niels Rouge 04 € 5,25
Viognier 06 € 8,75
Cuvée Eline € 7,50

‘s Middags zijn we in Orange naar het amfitheater gegaan. Het best bewaard gebleven amfitheater in Europa. Er wwordt veel verteld over de inname van het plaatsje door Willem I van Oranje in 793 n.C. Daarna volgden nog vele prinsen van Nassau die hier hun rol gespeeld hebben. In Orange kom je nog het nederlandse wapen tegen met de voor nederlanders bekende tekst “Je maintiendrai”. Het was erg indrukwekkend en groots en warm! Tot op de dag van vandaag worden er spelen opgevoerd. Het heeft dienst gedaan als gevangenis en “dorp”. De spelen waren gratis en hoe hoger in de sociale rang men was hoe dichter bij het toneel men zat.
Aan het einde van de middag zijn we teruggegaan naar het huisje om nog een laatste duik in het zwembad te nemen. Het zonnetje brande fel, en de wijn smaakte voortreffelijk. Frank heeft nog een poging gedaan een dag langer te blijven, door op dringende toon aan de dame aan de telefoon te vragen “monsieur Le Bon, il est la?”. Maar monsieur Le Bon was niet “la” want dit was het beheerbureau van het huisje in Parijs.. rielekst. Maar goed het huisje was al vergeven, dus konden we er niet nog een dag blijven. C’est domage.

Zaterdag 11 mei
Het opstaan ging wat moeizaam dankzij de wijntjes, maar toch voelde ik mijzelf niet zo brak. De spullen hebben we ingepakt, het borggeld weer terug gekregen van monsieur Le Bon (eigenaar / beheerder huisje) en zijn op pad gegaan naar de Bourgogne! Onderweg nog even gestopt bij Chapoutier in Tain l’Hermitage. Commercieel, maar wel indrukwekkend en voor ons natuurlijk een herinnering aan de Gigondas 2001 van Chapoutier die we hebben gedronken op een perwijn proeverij in 2004.

M Chapoutier
Het winkeltje of wijn koophuis in Tain l’Hermitage is puur ingericht voor de commercie en toeristen. Maar het ging ons alleen maar om de Gigondas. We hebben een witte en rode CdR en Ch9dP gedronken en uiteraard een Condrieu en de Gigondas 2005.

De wijnen op een rij:

CdR Blanc Belleruche 06 € 5,50
CdR Rouge 05 € 5,-
Condrieu Invitare 05 € 27,-
Ch9dP Blanc 06 ?
Ch9dP La Bernardine 05 ?
Gigondas 05 € 15,-

Daarna zijn we doorgereden naar Vergisson, vlakbij de bekende dorpjes Pouilly en Fuissé. Het was nog heerlijk weer en we besloten in te trekken bij Gite Ineke Morlon. Een nederlandse dame, getrouwd met een fransman die rozen snoeit. Het was een klein appartementje voor € 58,- dus betaalbaar! Eerst nog even snel een boertje bezoeken. Een aanrader van Andre Farlons (Dionysos) Domaine Corsin in Davaye.

Domaine Corsin
Dit domaine zit in een klein dorpje vlakbij Vergisson (waar ook een wijnbouw school zit, Poncetys). De dame die open deed was waarschijnlijk de moeder van de wijnmaker, zij kende onze vriend uit de Rhône niet. We hebben daar een Saint Véran (naar het bijna gelijknamige dorpje, Saint Vérand) en verschillene Pouilly Fuisses gedronken. Goede kwaliteit, mooie zuren en typisch! Importeur in Rotterdam Vins Fins.

De wijnen op een rij:
Saint Véran VV (30% houtrijping) € 8,15
Saint Véran eleve en fut de chene (100% houtrijping) € 8,95
Pouilly-Fuissé 05 VV € 13,50 uitverkocht
Pouilly-Fuissé 05 aux chailloux € 15,60
Pouilly-Fuissé 04 l’exception € 26,20

Aangezien we nogal gaar waren van de reis hebben we simpele pannenkoeken gebakken en daarna een leuke wandeling gemaakt door de wijngaarden. Tweemaal zijn we bij Saumaize langsgeweest en was er niemand thuis. Morgen nog 1x proberen. Aan weerszijde van de Gite waren de grote rotsformaties genaamd “Solutre”. Een van die rotsen vind je terug op het logo van Saumaize.

Zondag 12 mei
Vanmorgen heerlijk ontbeten bij Ineke met heuse eigengemaakte jam. Met bewondering spraken we over onze Andouilette experience en lieten de ECHTE appel/peren stroop uit Belgie ons smaken. Nog 1 poging gewaagd bij Saumaize en jawel, hij was thuis!!

Domaine Saumaize
Een door weer en wind getekende magere man deed open en ging ons voor naar de kelders. Hij was druk aan het uitbreiden, maar nam wel veel tijd voor ons. We hebben er ruim 3 uur vertoefd. De gesprekken waren in rap frans en dus moeilijk te volgen, maar wel leuk en leerzaam. Veel gehoord over battonage en de “lie”. De kwaliteit van de wijn zit in de terroir en de druiven, niet zozeer in de vinificatie, alsdus Roger van Domaine Saimaize. De topwijn, die we overigens niet gedronken hebben, heet pentacrine, een 5 zijdig fossiel dat veel wordt gevonden in de streek, boven bij het domaine lagen er een aantal ten toon gespreid, erg leuk detail.De wijnen op een rij:
Saint Véran en crèches 05 uitverkocht
Saint Véran VV 05 uitverkocht
Pouilly-Fuisse Vignes Blanche 05 uitverkocht
Pouilly-Fuisse ‘Clos’ sur la Roche uitverkocht
Pouilly-Fuisse Les Rochevats 05 € 15,-
Pouilly-Fuisse Pentacrine 05 uitverkocht
Macon rouge les Bruyeres 05 € 7,-

We vervolgen onze weg naar de noordelijke Bourgogne. Het weer wordt minder en de temperatuur daalt, maar het zonnetje is nog aanwezig. Via Meursault, waar HJ een Puligny-Montrachet van € 45,- koopt (€ 12,50 teveel) rijden we naar Pommard. Gluren snel even bij Comte Armand (clos des Epenots) naar binnen en lopen over het kerkpleintje waar Frank en ik in 2005 lekker onze stokbroodjes met kaas aten.
Snel pikken we nog twee flesjes Chateau de Pommard op voor HJ in het gelijknamige kasteel wat overigens erg mooi is, en gaan door naar Beaune. We komen aan in Beaune bij Madame Rousseau. Helaas heeft ze alleen nog een 5-persoons dure kamer voor € 75,-. Dit is voor ons helaas helaas toch echt te duur. We overwegen nog een Gite in de buurt, maar besluiten onze intrek te nemen in Village Hotel. Een heel billig hotel voor € 34,- per nacht en opgetrokken uit gipsplaten en plastic fineer! Helaas niet zoveel sfeer als bij madame Rousseau, maar er komt een tijd dat we het wel kunnen betalen. Nadat we de auto hebben geparkeerd lopen we naar het stadscentrum van Beaune. In het restaurant waar Frank en ik in 2005 ook al een keer gegeten hebben eten we de daghap, met een mislukt flesje Ladoix van Moillard Grivot uit 2000 met reeds wat oxidatieve tonen. Maar het eten was lekker, en daar gaat het om... toch? Teruggekomen in het piepkleine kamertje van het hotel verorberen we nog een Chateau de Pommard en de Macon Village rouge van Saumaize met wat lekkere Old Amsterdam.

Maandag 13 mei
Na een goede nachtrust zijn we weer op pad gegaan. Het regent en dat maakt het geheel nog wat rottiger. In de morgen bezoeken we het dorpje Meursault. Er komen weer associaties op van de film “la grande vadrouille” met Louis de Funes. Later blijkt het stadhuis inderdaad dienst gedaan te hebben als de Kommandatur in de film, althans alleen de facade. We komen aan bij Domaine Michel Bouzereau, want daar had HJ die mooie Puligny-Montrachet vandaan... Nou ik geloof dat de oude baas Michel er weinig zin in had, wat een ongeïnteresseerde lompe fransman. Hij vond ons maar “les jeunes” en negeerde ons zowat compleet. Erg onvriendelijke man en een domaine om te negeren van nu afaan dus! Dit domaine werd dus ook omgedoopt in “Domaine Clos Tsaque”. Naderhand blijkt dat hij de koning van de Meursault wijnen is... nou fijn voor hem!

Domaine Michel Bouzereau

Bourgogne chardo 05 € 10,00
Meursault “les Tessons” 05 € 23,00
Meursault “les Limozin” 05 € 23,00
Meursault-Blagny 1e cru 05 € 27,00
Beaune “les epenots” € 11,00
Pommard “les Cras” € 11,00

Dat begint lekker in de Bourgogne. Terug naar het hotel voor een korte powernap, lunch met HcdB van Denis Carre en daarna snel naar Domaine Matrot. We hebben rondgereden in het durpje en kwamen eindelijk aan bij place de l’Europe. De mensen van Matrot (Thierry & Pascale) waren gelukkig veel vriendelijker dan de vorige boer. We hebben mooie wijnen gedronken die een stuk beter smaakte dan die van Michel Bouzereau. Maar het blijkt zo te zijn dat de topwijnen in hun jonge jaren nergens naar smaken en veel zuren hebben. Ze moeten dus op fles ontwikkelen.

De wijnen op een rij:

Meursault 03 € 24,30
Meursault 04 € 24,30
Meursault Charmes 1e cru 03 € 27,00
Meursault Charmes 1e cru 04 € 27,00
Puligny-Montrachet 03 € 35,20

Dit was gelukkig een veel leukere ervaring. Hoewel de berekening voor de gekochte wijnen erg ingewikkeld was.

Teruggekomen in de hotelkamer hebben ons verblijf met 1 dag ingekort en netjes ons geld teruggekregen. De auto begint redelijk vol te raken en het geld op. We hebben de spullen achtergelaten en zijn met paraplu gewapend naar Beaune gelopen om een wijnbar op te zoeken en natuurlijk een hapje te eten bij “le grand Balcon”. Een klein wijntje hebben we eerst gedronken in een van de vele winebars in Beaune (Aloxe-Corton 04). Het restaurant “le grand Balcon” was nog precies hetzelfde. Dezelfde efficiente naar zweet stinkende ober, maar heerlijke atmosfeer en eten. Nu hebben we ons laten adviseren voor een wijntje. Het is een Fixin Faiveley 2001 geworden uit de Côte de Nuits, niet een Côte de Beaune van Drouhin, die we de vorige keer hadden. Waren we maar bij onze eerste keus gebleven. De Fixin was erg bits en de zuren paste niet erg goed bij de overigens heerlijke Magrat de canard (eendenborst) met zoete sinasappelsaus en ontbijtkoek! Gevolgd door wat mooie kazen en een echte creme brulee hebben we het afgesloten met een kopje koffie (dat helaas weer slootwater was, maar goed).

Een beetje moe maar voldaan zijn we naar een bar gelopen om nog 1 biertje te nemen alvorens we zijn gaan slapen.

Dinsdag 14 mei
Vanmorgen alles ingepakt en klaar voor de terugreis. Maar voordat we vertrekken nog een klein bezoekje bij Domaine Maratray-Dubreuil. Een bekende van voorgaande jaren. We werden dit keer uitgenodigd voor een degustation in de kelders van het domaine. We hebben min of meer hetzelfde geproefd als de vorige keer.

De wijnen op een rij:

Pernand-Vergelesses 1e cru 05 € 13,-
Pernand-Vergelesses 1e cru “Ile des Vergelesses” 05 € 17,-
Aloxe-Corton € 14,-
Aloxe-Corton 1e cru € 17,-

Hierna zijn we doorgereden naar Nederland met een benzinestop in Luxemburg. In Brussel en Antwerpen hebben we nog even in de file gestaan, maar waren uiteindelijk om 19:15u in Utrecht. De wijnen uitgeladen en verdeeld aan de hand van de excel sheet. Totaalscore 208 flessen wijn, € 2265,74 aan wijn uitgegeven! Een fantastische vakantie en zeker voor herhaling vatbaar... volgende keer Languedoc-Roussillon en Sud-Ouest?

vriendelijke groet, namens het wereldvanwijn team,

Wouter & Frank.
2 reactie(s) op dit onderwerp
Reageer op dit onderwerp (onderaan deze pagina)Plaats een nieuw onderwerp in dit forum